torsdag 15 maj 2014

TBT: Chokladkaka med chokladkola-fudge

Hejsan!

Torsdag = pannkaksdagen så det serverades raggmunkar med fläsk och lingonsylt idag. Ingen vidare värst spektakulär mat så jag lägger inte upp något om det den här gången. Istället tänkte jag lägga upp ett recept på en mycket uppskattad kaka som sist jag bakade blev en inflyttningspresent till min kompis och hennes kille, en torsdag är ju trots allt "Throwback Thursday" också!

Den här underbara kakan ligger varmt om hjärtat och jag minns när jag och mina syskon fick smaka på den för första gången. Mamma hade bakat en kladdkaka men den fick INTE provsmakas på ännu! Det var med lätt bestämda ord hon sa det till oss. Tre nyfikna barn tassade runt i köket och tittade på när mamma började koka ihop något som doftade supermumsigt på spisen. Hon gjorde chokladkola-fudge. När fudgen kokat färdigt hällde mamma den över kladdkakan och bar ner kakan till den kalla matkällaren för att svalna och stelna. Till min och mina syskons besvikelse så skulle vi inte få smaka på kakan nu heller, men den besvikelsen glömdes snabbt bort vid eftermiddagsfikat nästa dag. :)



Recept

Kladdkaka
Ugn: 175 grader

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner kakao och socker. Blanda mjöl och vaniljsocker och sikta ned det i smeten. Rör om ordentligt och blanda till sist ned äggen ett i taget.

Gräddas 20 min i ugnen, den bör helst inte gräddas längre tid!
Låt kakan svalna.
Fudge 
Tid: ca. 20 minuter
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
3 dl socker
100 g blockchoklad (ljus eller mörk)
En nypa havssalt
ev. annan smaksättning

Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull på låg eller medelvärme. Smaka av och tillsätt en nypa salt och/eller ev. annan smaksättning. Fudgen ska kokas i ca. 20 minuter. Tillsätt en klick smör på slutet så fudgen får en glansig och fin yta. När kakan svalnat hälls fudgen på. Ställ kakan kallt, helst i en källare eller övertäckt i ett kylskåp.

Kakan avnjutes bäst med lättvispad grädde och fräscha, syrliga bär av olika slag. Starkt och gott kaffe till den här kakan är ett måste! :)



2 kommentarer:

  1. Hej! Stumpan kul med bloggen och historien kring kladdkakan, vars recept jag fick av en jobbarkompis (Marita Johansson) när jag jobbade i posten.Puss! mamma.

    SvaraRadera