lördag 31 maj 2014

Het blomkål- och broccolisoppa med baconströssel

När man är trött på att äta sallader för att få i sig vitaminer och andra nyttigheter är det perfekt att göra en krämig och rik blomkål- och broccolisoppa. Både blomkål och broccoli är supernyttiga grönsaker som innehåller mycket c-vitamin, k-vitamin, kostfibrer, järn och protein. Toppa soppan med knaperstekt bacon och lite chiliflagor så har du en nyttig och god middag!

Recept:

Blomkål- och broccolisoppa
Tid: ca 40 minuter

600 g blomkål
200 g broccoli
1 liter vatten
2 gula lökar
3-4 dl grädde
4-5 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar.
chilikrydda (Santa Maria - chili explosion)
vit och svartpeppar
salt
120 g bacon

Skala löken och skär den i grova klyftor. Koka lök, blomkål och broccoli i vattnet med 2-3 buljongtärningar och salt tills grönsakerna är genomkokta och mjuka. Fryst blomkål och broccoli funkar utmärkt om man inte vill köpa färsk. Sila av grönsakerna över en stor bunke och spara buljongen, mosa grönsakerna i en mixer och häll tillbaks moset i kastrullen. Tillsätt buljongen lite i taget och låt soppan koka upp mellan varven tills soppan fått önskad konsistens, smaka av soppan och tillsätt buljongtärningar, salt, peppar och chili. Tillsätt grädden så soppan blir fyllig. Smaka av och lägg i en klick smör på slutet så soppan blir glansig och fin.

Skär baconet i strimlor och stek det knaprigt, häll av baconet på en tallrik med hushållspapper på så fettet rinner av. Servera soppan i skålar med bacon på toppen och en sked lätt crème fraiche, avsluta med några flagor chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar