Idag gjorde jag en mumsig och enkel kycklingcurrygryta till middag. Grytor är fantastisk mat för det finns så många möjligheter med att göra en gryta; alla spännande smaker man kan få fram bara man vågar experimentera lite, och det blir sällan äckligt så länge man har bra råvaror och en grundidé att jobba efter. Jag älskar en stark currygryta!
Liksom de flesta av mina grytor och soppor jag gör utgår jag inte från något recept utan bara lagar som jag känner, så ingredienserna nedan är ungefärligt måttade. Om ni testar att tillaga grytan så känner ni efter själva vad ni vill ha mer eller mindre av, nyckeln är att alltid smaka! :)
Recept:
Kycklinggryta med curry och kokos
Tid: ca. 1 timme
4 kycklingfiléer
2 lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 burk bambuskott (227 g)
1 burk skivade vattenkastanjer (227 g)
3 hönsbuljongtärningar
400 ml kokosmjölk
3-4 dl matlagningsgrädde
2-3 msk crème fraiche
ca. 2 dl vatten
3 tsk grön currypasta
2 tsk sambal oelek
curry
peppar
salt
socker
ev. sweet chili
redning
Skala och hacka löken, fräs några minuter i smör eller olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig. Pressa i vitlöksklyftorna och currypastan, rör runt i kastrullen så currypastan blandas ut i löken. Häll av nästan all spad från grönsakerna och fräs dem i löken en stund på medel- eller lågvärme. Tillsätt kokosmjölken, sambal och 2 buljongtärningar. Lägg på locket och koka upp. Hetta upp en stekpanna. Skär kycklingfiléerna i jämnstora bitar och krydda med curry, salt och peppar. Bryn kycklingen i smör så de börjar få gyllene yta och häll kycklingen i kastrullen. Kycklingen ska inte vara färdig tillagad när den läggs i kastrullen! häll en skvätt vatten i stekpannan tillsammans med den sista buljongtärningen och ev en skvätt sweet chilisås, rör om och låt vattnet reducera ner till hälften. Häll reduceringen i grytan och rör om. Tillsätt matlagningsgrädden i grytan och rör om och låt koka upp, tillsätt sedan crème fraiche. Smaka av grytan med curry, salt, peppar och socker.
Tillsätt redning mot slutet för att få grytan att tjockna och bli krämig.
Grytan serveras bäst med basmati- eller jasminris, grönsaker och skivad banan till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar