Lasagne är en tacksam rätt, man förbereder köttfärssåsen och sen får den stå och sköta sig själv på spisen i några timmar, och man får tid att göra annat en stund. Nästa steg är att koka bechamelsåsen vilket kräver passning, men är ändå enkel att göra och det går rätt fort. Sen är det bara att lägga alla lagren och grädda i ugnen tills lasagnen fått fin färg, och vilken fröjd det blir för smaklökarna sedan! MUMS!
Recept:
Lasagne: 10-20 portioner
200-225 grader
Köttfärssås
Tid: ca. 3-4 timmar
ca. 1000 g älgfärs eller nötfärs
800 g krossade tomater
3 lökar
5-6 stora vitlöksklyftor
4-5 msk olivolja
3-4 köttbuljongtärningar eller 5 msk kalvfond
ev. 2 dl rött vin
svartpeppar
salt
oregano
basilika
socker
ev. paprikapulver
Skala och hacka löken fint och fräs den i oljan, pressa i 4 vitlöksklyftor efter en stund (vitlök blir snabbare brynt än gul lök). Bryn köttfärsen i löken och tillsätt sedan de krossade tomaterna, buljongtärningarna eller fonden och lite salt och peppar. Låt såsen koka upp och puttra ca. 30 min innan du tillsätter oregano och/eller basilika. Snåla inte med kryddorna! Pressa i de sista vitlöksklyftorna och tillsätt vinet. Köttfärssåsen ska puttra i ca. 2-3 timmar för bästa fylliga smak. Smaka av såsen ofta och tillsätt mer kryddor eller fond om det behövs, paprikapulvret gör att såsen blir lite rödare i färgen. Om såsen är för syrlig så kan man ha i en gnutta socker.
Tid: ca. 3-4 timmar
ca. 1000 g älgfärs eller nötfärs
800 g krossade tomater
3 lökar
5-6 stora vitlöksklyftor
4-5 msk olivolja
3-4 köttbuljongtärningar eller 5 msk kalvfond
ev. 2 dl rött vin
svartpeppar
salt
oregano
basilika
socker
ev. paprikapulver
Skala och hacka löken fint och fräs den i oljan, pressa i 4 vitlöksklyftor efter en stund (vitlök blir snabbare brynt än gul lök). Bryn köttfärsen i löken och tillsätt sedan de krossade tomaterna, buljongtärningarna eller fonden och lite salt och peppar. Låt såsen koka upp och puttra ca. 30 min innan du tillsätter oregano och/eller basilika. Snåla inte med kryddorna! Pressa i de sista vitlöksklyftorna och tillsätt vinet. Köttfärssåsen ska puttra i ca. 2-3 timmar för bästa fylliga smak. Smaka av såsen ofta och tillsätt mer kryddor eller fond om det behövs, paprikapulvret gör att såsen blir lite rödare i färgen. Om såsen är för syrlig så kan man ha i en gnutta socker.
Bechamelsås
Tid: ca. 15-20 min
1½ - 2 dl vetemjöl
1½ - 2 liter mjölk
En stor klick smör (50 - 75 g beroende på hur mycket du gillar smör)
3-4 dl riven ost (helst vällagrad)
salt
vitpeppar
Vispa ihop mjölet med en skvätt mjölk till en redning. Smält smöret i en kastrull och häll i resten av mjölken och koka upp. Tillsätt redningen i mjölken lite i taget under omrörning, låt koka upp och upprepa tills redningen är slut. Var noga med att röra om i såsen så den inte bränner, spisplattan bör vara på lågvärme. Tillsätt osten och låt den blandas in i såsen helt och hållet. Smaka av med salt och vitpeppar.
Pussla ihop lasagnen och snåla inte med varken köttfärssås eller bechamelsås. Det ska vara mycket av det goda!
Gräddas i mitten av ungen i 200-225 grader, 30-40 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar