torsdag 29 maj 2014

Helstekt kyckling med rotfruktschips

Det är inte ofta man får söndagsmiddag på en torsdag, men idag på Kristi himmelsfärdsdagen fick man det. Iallafall här i mitt kök! Idag bestämde jag mig för att testa fritera rotfrukter till chips att ha tillsammans med min helstekta kyckling. Jag valde sötpotatis och palsternacka då det är mina och min pojkväns favoriter bland rotfrukter. Det vart supergott, mycket godare än vanliga potatischips så vid nästa filmmys är detta ett måste! :)





Recept:

Rotfruktschips

2 palsternackor
2 små sötpotatisar
(Eller rotfrukter efter smak)
1 liter rapsolja
salt

Skala och skiva rotfrukterna tunt i en köksmaskin. Värm oljan i en kastrull  och testa om oljan är varm nog med en bit bröd eller en skiva rotfrukt. Fritera lite i taget, rotfrukterna ska vara gyllenbruna och bubblandet i oljan ska avta när chipsen är färdiga. Häll i ny olja om oljan är för varm och ta av kastrullen från spisplattan en stund, vrid ner värmen ett tag. Lägg de nyfriterade chipsen på hushållspapper så den överflödiga oljan rinner av och salta genast. Lägg chipsen i en skål och blanda om.

Helstekt kyckling med honung, citron och vitlök
Tid: ca. 1h
Ugn: 175 grader

1 stekpåse som räcker upp till 2 eller 3 kg

1 hel färsk kyckling
1 citron, saft och zest
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 dl flytande honung
3 msk olivolja
ca. 1-2 dl balsamvinäger
rosmarin
chilikrydda (Santa Maria - chili explosion)
paprikapulver
salt
peppar

ev. redning

Blanda ihop honung, citron och olivolja. Skala och pressa eller riv 3 vitlöksklyftor och blanda i marinaden, tillsätt kryddorna och smaka av. Skala löken och dela den i klyftor, skala den sista vitlöksklyftan och pressa den med sidan av kniven. Stoppa kycklingen med vitlök och lök tills det inte går in mer, lägg resten av löken i stekpåsen. Salta och peppra kycklingen runt om och lägg den i stekpåsen i en ugnssäker form, häll marinaden i påsen och smörj in kycklingen ordentligt. Förslut påsen enligt anvisningarna på förpackningen och tillaga kycklingen i ungen på 175 grader tills den är genomstekt och saftig, ca. 30-40 minuter beroende på storleken.

Ta ut kycklingen ur påsen och plocka ut löken ur den. Spara all lök och vätska i formen kycklingen tillagades i. Vrid upp ungen till 250 grader. Häll balsamvinägern i skyn och blanda om, ställ formen i ugnen och låt skyn reducera i ca. 15-20 min beroende på hur mycket vätska det är. Tillsätt en liten skvätt redning för att skyn ska tjockna något. 

Jag hoppas det ska smaka! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar