OBS! Jag gjorde ett storkok på köttfärssås samtidigt som jag gjorde pirogerna så receptet är skrivet därefter
Köttfärssås
Tid: ca. 3-4 timmar
ca. 1000 g älgfärs eller nötfärs
800 g krossade tomater
3 lökar
5-6 stora vitlöksklyftor
4-5 msk olivolja
3-4 köttbuljongtärningar eller 5 msk kalvfond
ev. 2 dl rött vin
svartpeppar
salt
oregano
basilika
socker
ev. paprikapulver
Skala och hacka löken fint och fräs den i oljan, pressa i 4 vitlöksklyftor efter en stund (vitlök blir snabbare brynt än gul lök). Bryn köttfärsen i löken och tillsätt sedan de krossade tomaterna, buljongtärningarna eller fonden och lite salt och peppar. Låt såsen koka upp och puttra ca. 30 min innan du tillsätter oregano och/eller basilika. Snåla inte med kryddorna! Pressa i de sista vitlöksklyftorna och tillsätt vinet. Köttfärssåsen ska puttra i ca. 2-3 timmar för bästa fylliga smak. Smaka av såsen ofta och tillsätt mer kryddor eller fond om det behövs, paprikapulvret gör att såsen blir lite rödare i färgen. Om såsen är för syrlig så kan man ha i en gnutta socker.
När köttfärssåsen puttrat i ca. 2 timmar bör den ha en fyllig kropp nog att göra pirogfyllning av. Hetta upp en stekpanna på spisen och lägg i så mycket av såsen du tänker dig behöva till pirogerna. Låt köttfärsen reducera bort nästan all vätska, men inte så mycket att den blir torr! Låt köttfärsen svalna innan pirogerna fylls.
Svampfyllning (½ sats)
Tid: ca. 15 minuter
250g svamp (valfri sort)
1-2 lökar
2 msk smör
2 msk crème fraiche lätt
½-1 dl riven ost
Hackad persilja
Paprikapulver
Salt
Peppar
Skölj och hacka svampen. Lägg svampen i en kastrull och förväll den från nästan all vätska, häll av överflödig vätska om det behövs. Skala och hacka löken och fräs den tillsammans med svampen i smöret och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda ihop och smaka av. Låt svalna innan pirogerna fylls.
Smördeg
Ugn: 225 grader
6 dl vetemjöl
250 g kylskåpskallt smör
1 ägg
½ tsk salt
3 msk vatten
Blanda ihop alla ingredienser i en matberedare. Om man gör degen för hand ska man blanda ihop mjöl och salt i en bunke och smula ner smöret i mjölblandningen. Vispa upp ägget och blanda det med vatten. arbeta snabbt ihop delarna till en smidig deg. Låt degen vila övertäckt i kylskåpet i 30 minuter.
Kavla ut degen till en jämntjock rektangel och vik den sedan 3 gånger på längden och 3 gånger på bredden. Kavla ut degen igen och gör samma sak 1-2 gånger, vik sedan ihop degen en sista gång och dela den i två delar. Kavla ut degen till ungefär 30x40cm och stansa eller skär ut cirklar med ca. 10cm i diameter, eller fyrkanter med 10cm långa sidor.
Klicka ut fyllningen på degbitarna och pensla kanterna med uppvispat ägg, vik sedan över hälften av degen och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 10 minuter.
Smaklig måltid! :)
Lät kanongott. Jag ska pröva i helgen 😊
SvaraRaderaJa gör det, perfekt helgmat! :) Lycka till!
Radera