Recept:
Toscakaka med citron och kardemumma
Ugn: 175 grader
Tid: 35-40 minuter
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 ägg
1 3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
½-1 citron, zest
1-2 tsk stött kardemumma
Smörj och bröa en springform (en form med löstagbar kant). Smält smör och häll i mjölken, tillsätt citronzest och stött kardemumma. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sila sedan ned mjölet i smeten. Häll smeten i formen och grädda ca. 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Förbered glasyren medan kakan står i ugnen.
Toscaglasyr
4 dl mandelspån och/eller hackade pistagenötter, hasselnötter och valnötter
100 g smör
½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1½ msk mjöl
1½ msk grädde
Hacka nötterna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, sirap, mjöl och grädde. låt blandningen sjuda på låg värme under omrörning tills den tjocknat. Rör ned nötterna och bred glasyren över kakan. Ställ tillbaks kakan i mitten av ugnen och grädda ca. 15 minuter tills kakan är gyllene.
Tips!
Testa bröa formen med kokosflingor för en mild smak av kokos.
Kakan smakar underbart med andra smaksättningar, testa med apelsinzest eller kanel och vanilj.
Bondkakor

Ugn: 200 grader
200 g smör
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl sötmandel, skalad och hackad
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke, knåda ihop till en jämn deg och rulla till en längd. Klä degrullen med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter. Skär degen i jämna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca. 8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt kakorna svalna och stelna på ett bakbord.
Mitt lilla "Kakmonster" kul att du bakar kakor även på sommaren och inte bara till jul.
SvaraRaderaEtt viktigt datum att komma ihåg :2014-07-09 = kruskalaset i Ragunda du ska väl dit? Kram morsan.
Självklart! Om jag inte får ledigt, så tar jag ledigt ändå! ;) Kramar
Radera