måndag 23 juni 2014

Gratinerad engelsk löksoppa

Nu är det på tok för länge sedan jag uppdaterade bloggen, så idag lägger jag ut ett härligt recept på engelsk löksoppa som också är gratinerad för att det ska bli extra mumsigt! Jag föredrar en engelsk löksoppa framför den franska då man kan använda sig av massa olika sorters lök man tycker om (i den franska soppan använder man oftast bara gul lök), och på det viset får soppan lite mer kropp och känns rejälare. Rejäl mat älskar ju jag!

Det här är en buljongsoppa och om man inte är så förtjust i lök av olika slag så kan man även gratinera andra typer av buljongsoppor om man skulle vilja det. :)


Recept:

Engelsk löksoppa
Tid: ca. 2 timmar
Ugn: 225 grader

1 kg lök av olika sorter (rödlök/schalottenlök/silverlök/gul lök/purjolök) 
6 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk olivolja
2 liter kött- eller kycklingbuljong
3-4 kvistar rosmarin
En handfull färsk salvia
Svartpeppar
Salt
4 surdegsbrödskivor
Riven vällagrad ost (ex. prästost)

Skala och skär all lök i tunna skivor, pressa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och skala dem. Värm upp en kastrull och lägg i smör, olivolja, salvia och vitlöken. Rör om och häll i löken, salta och peppra. Lägg på ett lock på kastrullen och låt löken puttra i ca. en timme på svag eller medelvärme. Ta av locket när det återstår 25 minuter av tiden och tillsätt rosmarin. Häll upp 2 liter vatten i en kastrull och tillsätt 8 buljongtärningar av antingen höns- eller köttbuljong, låt tärningarna lösas upp helt i vattnet och koka upp buljongen så den är varm. Häll buljongen i lökblandningen och koka upp soppan, sänk värmen på plattan och låt soppan småkoka i 15 minuter. 

Sätt ungen på 225 grader. Rosta brödskivorna i en stekpanna med lite olivolja, eller utan olja i en brödrost. Häll upp soppan i ugnssäkra soppskålar på en plåt med höga kanter, bryt ner brödet så det täcker större delen av ytan och riv osten på brödet. Ställ in plåten med soppskålarna i mitten av ungen till osten smält och blivit gyllene. Avsluta med en nypa svartpeppar och en liten kvist rosmarin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar