Det här är en buljongsoppa och om man inte är så förtjust i lök av olika slag så kan man även gratinera andra typer av buljongsoppor om man skulle vilja det. :)
Recept:
Engelsk löksoppa
Tid: ca. 2 timmar
Ugn: 225 grader
1 kg lök av olika sorter (rödlök/schalottenlök/silverlök/gul lök/purjolök)
6 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk olivolja
2 liter kött- eller kycklingbuljong
3-4 kvistar rosmarin
En handfull färsk salvia
Svartpeppar
Salt
4 surdegsbrödskivor
Riven vällagrad ost (ex. prästost)
Skala och skär all lök i tunna skivor, pressa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och skala dem. Värm upp en kastrull och lägg i smör, olivolja, salvia och vitlöken. Rör om och häll i löken, salta och peppra. Lägg på ett lock på kastrullen och låt löken puttra i ca. en timme på svag eller medelvärme. Ta av locket när det återstår 25 minuter av tiden och tillsätt rosmarin. Häll upp 2 liter vatten i en kastrull och tillsätt 8 buljongtärningar av antingen höns- eller köttbuljong, låt tärningarna lösas upp helt i vattnet och koka upp buljongen så den är varm. Häll buljongen i lökblandningen och koka upp soppan, sänk värmen på plattan och låt soppan småkoka i 15 minuter.
Sätt ungen på 225 grader. Rosta brödskivorna i en stekpanna med lite olivolja, eller utan olja i en brödrost. Häll upp soppan i ugnssäkra soppskålar på en plåt med höga kanter, bryt ner brödet så det täcker större delen av ytan och riv osten på brödet. Ställ in plåten med soppskålarna i mitten av ungen till osten smält och blivit gyllene. Avsluta med en nypa svartpeppar och en liten kvist rosmarin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar