lördag 31 maj 2014

Bondkakor och toscakaka med citron och kardemumma

På helgen är det alltid mumsigt att ta en fika, och hembakat är alltid godast! Bondkakor är enkla kakor som passar när som helst på året, och om man inte vill baka ut hela degen på en gång är det perfekt att frysa in degen så man kan få nybakta kakor när man vill. Till fikat vill man kanske också ha en mjuk kaka att mumsa på, men en vanlig sockerkaka kan bli tråkig i längden. Då är det tur att toscakakan finns som en mycket godare variant på sockerkakan, och med olika smaksättningar blir det ännu bättre. Mina favoritsmaker i ljusa kakor är citron och kardemumma, vilka jag använder i det här receptet på toscakaka. :)


Recept:

Toscakaka med citron och kardemumma
Ugn: 175 grader
Tid: 35-40 minuter

50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 ägg
1 3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
½-1 citron, zest
1-2 tsk stött kardemumma

Smörj och bröa en springform (en form med löstagbar kant). Smält smör och häll i mjölken, tillsätt citronzest och stött kardemumma. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sila sedan ned mjölet i smeten. Häll smeten i formen och grädda ca. 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Förbered glasyren medan kakan står i ugnen.

Toscaglasyr
4 dl mandelspån och/eller hackade pistagenötter, hasselnötter och valnötter
100 g smör
½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1½ msk mjöl
1½ msk grädde

Hacka nötterna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, sirap, mjöl och grädde. låt blandningen sjuda på låg värme under omrörning tills den tjocknat. Rör ned nötterna och bred glasyren över kakan. Ställ tillbaks kakan i mitten av ugnen och grädda ca. 15 minuter tills kakan är gyllene.

Tips!
Testa bröa formen med kokosflingor för en mild smak av kokos.
Kakan smakar underbart med andra smaksättningar, testa med apelsinzest eller kanel och vanilj. 


Bondkakor 
ca. 60 st
Ugn: 200 grader

200 g smör
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl sötmandel, skalad och hackad

Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke, knåda ihop till en jämn deg och rulla till en längd. Klä degrullen med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter. Skär degen i jämna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca. 8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt kakorna svalna och stelna på ett bakbord.



2 kommentarer:

  1. Mitt lilla "Kakmonster" kul att du bakar kakor även på sommaren och inte bara till jul.
    Ett viktigt datum att komma ihåg :2014-07-09 = kruskalaset i Ragunda du ska väl dit? Kram morsan.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Om jag inte får ledigt, så tar jag ledigt ändå! ;) Kramar

      Radera