lördag 8 november 2014

Kladdkakans dag, med kardemumma

En av det absolut populäraste bakverken i Sverige, och det är väldigt förståeligt att den fått en alldeles egen dag! Kladdkakan kommer i stora variationer, vissa recept är busenkla medan andra är mer komplicerade. Ibland är det inte den klassiska chokladkladdkakan som frestar på fikabordet, ljusa kladdkakor finns i mängder av olika smaker. Men igår var det ju Kladdkakans dag och då passar det bäst med den härligt chokladiga kreationen enligt mig, och den här gången med ett inslag av kardemumma och havssalt.


Recept:

Kladdkaka med kardemumma
Tid: ca. 25 minuter
Ugn: 175 grader

150 g smör
2½ dl socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
1 nypa havssalt
ev. 1-2 msk mjölk

Smöra och bröa en springform med kokos. Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från värmer och blanda ned kakao, kardemumma och socker. Rör ihop mjölet med vaniljsockret och blanda ned i kakaoblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och rör ned i smeten. Om smeten är för fast tillsätt 1-2 msk mjölk. Saltet rörs ned sist i smeten innan den hälls i formen. Kladdkakan gräddas i ca. 20 minuter, kakan ska vara kladdig i mitten när den är klar.

Om ni av en händelse råkade missa kladdkakans dag igår så passa på att baka nu, en kladdig chokladkaka är ju aldrig fel! ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar