lördag 8 november 2014

Peach Melba med smul av kolakakor

Peach Melba är den ultimata efterrätten enligt mig, det är enkelt att göra och alla kan bidra med sin egna lilla twist. Sen är det ju himla gott också! 

Jag gör en lite förenklad version av desserten i och med att jag köper konserverade persikohalvor på affären. Man skulle ju kunna lägga in egna persikor i lag men det får bli en annan gång. Däremot så bakade jag kolakakor som jag krossade och strösslade över min efterrättsskål som ett litet smul. Kakorna gav ett härligt crunch som bröt av dessertens i övrigt snälla textur.


Recept:

Halloncoulis (hallonsås)

ca. 1 liter frysta hallon
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Tina upp de frysta hallonen i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp såsen tills sockerkristallerna smält. Smaka på såsen och tillsätt eventuellt socker eller syra, citronsaft funkar bra. Passera sedan såsen genom en sil, då blir såsen kärnfri och slät. Låt svalna.

Farmors Kolakakor
Tid: ca. 30 minuter
Ugn: 175 grader

200 g smör
190 g socker
300 g vetemjöl
1 äggula
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat

Rör smör och socker pösigt, blanda i äggula, sirap och vaniljsocker. Rör ned bikarbonaten i mjölet och tillsätt mjölblandningen i smeten, arbeta ihop till en fin deg. Skär degen i 6 jämnstora bitar som rullas till längder och läggs på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Tryck till längderna hela vägen med tummen. Längderna gräddas i 175 grader i ca. 20 minuter mitt i ugnen. Skär upp längderna i snittar medan de fortfarande är heta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar