Saffransbullar med mandelmassefyllningar av olika slag måste man ju bara ha till fikat när det börjar nalkas mot jul, och det bästa med att man har bakat bullar är att frysen blir fullproppad. Då är det bara att ta fram en härlig bulle, eller två, eller tre, nästa gång man är sugen på lite mysfika!
I mina bullar valde jag att variera med två olika fyllningar men som båda baseras på mandelmassa, i knytena blev det vanilj och kardemumma som kryddor och i de vanliga snäckorna blev det kanel och russin. Båda sorterna är väldigt goda!
Knytena är till vänster och snäckorna till höger på bilden.
Recept:
Deg
ca. 40 bullar
50 g jäst (för söta degar)
150 g smör
2 påsar saffran (à 0,5 g)
1½ dl socker
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
250 g kesella (10% fetthalt)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca. 1100 g vetemjöl
Smula sönder jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och saffran.Värm degvätskan tills det är fingervarmt, ca. 37 grader. Häll degvätskan lite i taget i bunken med jästen och rör runt med en träslev tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sedan socker, kvarg, salt och ägg och rör runt tills det blir en jämn smet. Arbeta successivt in mjölet i smeten tills det börjar bli en deg, häll sedan ut degen på ett bakbord och knåda den tills den känns följsam och smidig men inte klibbar fast på bordet. Tänk på att inte använda för mycket mjöl då saffran tenderar att torka ut degen i bullarna. Jag rekommenderar att använda lite mindre mjöl än det jag skrivit i receptet! Lägg degen i bunken igen och strö över lite mjöl på toppen av degen, klä sedan en lätt fuktig bakduk över bunken och ställ degen att jäsa på ett varmt ställe i ca. 40 minuter.
Fyllning
ca. 500 g riven mandelmassa
ca. 150 g smör
stött kardemumma
malen kanel
vaniljsocker
mandelspån
russin
Topping
uppvispat ägg
pärlsocker
hackad mandel
När degen är färdigjäst häller du ut degen på ett mjölat bakbord och delar den i två ungefärligt lika stora delar. Mjöla kaveln och kavla ut ena degbiten till en rektangel. Bred ut smör på hela degbiten.
Knyten - För att göra knyten fyller du bara halva rektangeln med mandelmassa och valda kryddor. Sedan viker du den smöriga sidan över fyllningen och trycker till. Efter det tar du en degskrapa eller kniv och skär ut 2-3 cm tjocka remsor längs bredden av bulldegen. Sedan snurrar du degremsorna åt varsitt håll, som en papperskaramell, och knyter ihop ändarna till en knut. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper, och låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
Snäckor - När du ska göra snäckor kavlar du ut degen och smörar den på samma sätt som med knytena, men här ska du fylla hela degen med önskad fyllning. När degen är fylld rullar du ihop degen på längden och skär 4-5 cm tjocka bitar av rullen som du sedan placerar i bullpapper med snittytan uppåt. Om det är en väldigt stor utkavlad deg kan man dela av den i mitten på längden så det bli två rullar, då blir bullarna mindre i storleken men fler i antalet. Låt bullarna jäsa i bullpapper på en plåt under en bakduk i 30 minuter.
När bullarna jäst klart penslar du dom med uppvispat ägg och toppar med pärlsocker och/eller hackad mandel. Bullarna ska gräddas i mitten av ugnen i 250 grader, ca. 8-10 minuter beroende på storlek.
Efter gräddningen är det bäst att låta bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar