fredag 7 november 2014

Hösttider = Pumpatider!

Hejsan! Nu var det alldeles för länge sedan jag uppdaterade den här matbloggen med mumsiga recept, men jag har bunkrat upp under tiden jag varit borta med läckra maträtter jag har tänk dela med mig av!

Som sagt, hösttider = pumpatider och med all rätt. Pumpa är jättekul att jobba med i matlagning, man kan göra så himla mycket av en enda ingrediens! Jag har aldrig använt pumpa i min matlagning förut så det blev lite utav ett spännande experiment för mig. När jag hade pumpan framför mig tänkte jag om och om för mig själv: "Hur ska jag göra nu??". Tillslut tog jag modet till mig och bara körde på som jag trodde var det bästa sättet, hela frukten skulle ju ändå användas på ett eller annat sätt så vem skulle bry sig om det blir snyggt skuret eller ej? Hur som helst, av den läckra pumpan ni ser på bilden blev det kanel och kardemumma doftande pumpasoppa och en lätt och luftig pumpapaj med pepparkakskryddor. Supergoda recept båda två som ni måste testa vid tillfälle! ;)



Recept:
Pumpasoppa med kanel och kardemumma 
Tid: ca. 30-40 minuter
1 kg pumpa
1-2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
3 cm färsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
½ citron (saft)
8 dl vatten
1/3 kruka färsk koriander
½ tsk strösocker
1 kanelstång
½ apelsin (skal)
rapsolja
salt
svartpeppar

Skär upp pumpan och ta ut så mycket av innanmätet som möjligt, ta sedan av skinnet och skär upp frukten i grova bitar. Det spelar ingen roll om bitarna är ojämna för soppan ska mixas senare. Skala och hacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin. Skrapa ut fröna ur chilin innan du hackar den! Fräs lök, vitlök, chili, ingefära och den stötta kardemumman i en skvätt rapsolja i en rymlig kastrull. Lägg i pumpabitarna tillsammans med vattnet och kanelstången i kastrullen och låt koka i 20-30 minuter, eller tills pumpan blivit mjuk rakt igenom. Hacka koriandern och lägg i soppan. Mixa sedan soppan tills den blir slät och tillsätt en smörklick för fyllighetens skull. Krydda och smaka av soppan med apelsinskal, socker, salt och peppar. 
Jag serverade soppan med en sked turkisk yoghurt blandat med lite färsk ingefära, apelsinskal och -saft. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Receptet på pumpapaj gjorde jag efter Fredrik Nyléns egna blogg: Fredriks Fika
Jag ändrade lite i receptet på det viset att jag tillade mer kanel och kardemumma än det står skrivet i hans recept, och jag ville ha en touch av fräschör så jag använde mig av rivet apelsinskal av en hel apelsin. Hoppas ni finner hans recept lika lyckat som jag gjorde! :)







2 kommentarer:

  1. Duktig Piga vi har, och pajen är typiskt dig.Kram mammis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack mamma! Jag får bjuda på den hemma någon dag :) Kramar

      Radera